tavaszi fáradtság

2010.02.24. 09:28

 Erről megint mire jutok?

 

Miért is van? 

 

Miért van tavaszi fáradtság? Nincs egyértelmű válasz. A szakemberek több táborra szakadnak, és mindegyik mást tart fő oknak. Mint sok más esetben is, nyilván mindenkinek van igazsága, és a tüneteket több hatás egyszerre váltja ki. Mint például:

1. vitaminhiány, a téli egyoldalú táplálkozás. Persze ma már egész télen lehet narancsot, banánt kapni, de ezeknek az éretlenül leszedett, konténerekben tárolt gyümölcsöknek messze elmarad a vitamintartalma a nyári friss gyümölcsöké mögött. Egyre divatosabbak a különböző vitamin tabletták is, de ezek sem vehetik fel a versenyt egy szép almával, egy fürt szőlővel, egy tál eperrel és még sorolhatnám. És persze télen nemcsak a gyümölcs, de a friss zöldség is hiányzik étrendünkből. Egyértelmű a különbség a gyorsfagyasztott saláta és a friss között. 

2. időjárás-változás. Egészen pontosan frontváltozások, amelyek komolyan megterhelik szervezetünk alkalmazkodóképességét. Tél végén, a tavasz beköszöntével nagy sebességgel váltogatják egymást a magas légnyomású anticiklonok és az alacsony légnyomású ciklonok. Ezeket a változásokat tudatosan nem vagyunk képesek érzékelni, de idegrendszerünk, mint érzékeny antenna, minden apró nyomásváltozásra reagál.
Az anticiklon napsütést, szép időt hoz, ilyenkor szervezetünkben több "boldogsághormon", azaz endorfin termelődik, gyorsul a szívverés és a légzés, emelkedik a vérnyomás, tettre késznek, energikusnak érezzük magunkat.
A ciklonok felelősek a borongós, esős időért. Ha a változás túl gyors, szervezetünknek nincs ideje alkalmazkodni, túl hevesen reagál. Így alakulnak ki a hirtelen hangulatváltozások, fejfájás, súlyosabb esetben keringési zavarok, alvásproblémák, depresszió.

 

 

3. Szervezetünk biológiai ritmusának változása. Biológiai óránk egyaránt követ napi, hónapok és évszakok szerinti ritmusokat is. Már régen megfigyelték, hogy bizonyos betegségek kiújulása mindig tavasszal történik, aminek hátterében élettani működések évszakos hullámzása áll. Ilyen például a szerotonin forgalom, amely tavasszal van éves mélypontján. A szerotoninnak fontos szerepe van a szorongások csökkentésében, a hangulat és az aktivitás szabályozásában.

Határozottan érezhető a "betegforgalomban" a tavasz beköszönte. Főleg az idősebbek és a kisgyermekes anyukák keresik fel ilyenkor gyakrabban a háziorvosaikat, valamint a keringési problémákkal küzdő és depresszióra hajlamos betegek is. 
Az idősebbek fáradékonyságra, rossz közérzetre, alvászavarokra panaszkodnak, az anyukák nyafogó, hisztis gyerekeikre.
Nehéz ilyenkor mit mondani. Természetesen gyógyszer nincs a tavaszi fáradtságra. Keringési betegeknek lehet kicsit változtatni a gyógyszeradagjukon, így múlik a szaporább szívdobogásuk, vagy fel lehet írni enyhe vérnyomáscsökkentőt.
A depresszióra hajlamos emberekkel beszélgetni kell, meghallgatni őket. Megnyugtatni, hogy nincs baj, csak itt a tavasz, majd elmúlik.
Az ijedt idősekket is meg kell nyugtatni, az anyukákban pedig tartani a lelket, bíztatni őket, hogy pár nap, hét alatt megnyugszanak a babák. 
Gyógyszer nincs, csak az általános tanácsok:
- sok mozgás, minél több szabadban töltött idő. El lehet kezdeni pakolászni a kertben, vagy nagyokat sétálni, kirándulni. Be kell "járatni" a télen legyengült immunrendszert.
- meg kell próbálni nem idegeskedni, többet pihenni, mint általában.
- no, és persze változtatni az étrenden. Ez eleinte nehéz, de ahogyan sorba jelennek meg a friss zöldségek, gyümölcsök, lehet belőlük egyre többet enni.

Különben meg türelmesnek kell lenni. Jó esetben pár nap alatt elmúlik ez a fáradt, ingerlékeny állapot, és felváltja a kellemes tavaszi közérzet. És ne feledjük: a tavasz a szerelem évszaka is! 

 

 

Na ez a hivatalos magyarázat. Én ezt nem hiszem, már megint. Szerintem azért van, mert a medve kijön barlangjából és meglátja az árnyékát és azt gondolja magában: "Basszus, még alig aludtam, most meg ki kell, hogy másszak a jó kis barlangból." Az ember is így van szerintem. Vegetált télen, most, hogy a teste kicsit jobban felpörög, mivel tavasz kezd lenni a télre beállt teste lassan áll át és ekkor jön a tavaszi "fáraccság".

 

http://www.bedboyz.hu/upload/pps/Tavaszi_faraccsag.pps

 

:)

A bejegyzés trackback címe:

https://uccu.blog.hu/api/trackback/id/tr681786010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása