nyugdíjas

2010.02.23. 10:20

 Szóval ma azon gondolkozom, hogy a nyugdíjas is ember-e? Kérdem én!


Nem hiszem, mivel, ha valaki nyugdíjba megy, elkezd egyszerre sok ideje lenni és átváltozik. Rosszul mondom, sok ideje van, de még sincs semmire ideje, mert mindenhova siet, nem ér rá még annyira sem, mint előtte, folyton fut valahova. El sem tudom, hogy tudtak élni, még mielőtt dolgoztak. A saját apám is bekerült ebbe a táborba.


Mit is mondjak nem örülök ennek, de ez van. Nem azért mert nem dolgozik, hanem azért, mert nekem kicsit sok ez a változás. Pont tegnap próbáltam a jellemfejlődésről beszélni. Nos pont náluk látom, hogy ők az elvárják kategória lesznek. Mindent elvárnak és mindent akarnak. Szó szerint ki kell nyalni a seggüket és emellett a leghálátlanabbak néha. Mondom ezt úgy, hogy belőlük élek.


Vannak kedvenceim is. Anno egyetemista koromban Szegeden imádtam őket. Különböző fajtáik vannak:


1. A kerekeskocsis: Mindegyik közül a legrosszabb. A kocsiját véletlenül sem engedi el és azzal csinál helyet magának a tömegközlekedési eszközökön. A kocsiban rendszerint üres ásványvizes palackokat cipel, hol üresen, hol vízzel töltve. Megköszönni semmit nem tud, emellett aggresszíven nyomul a tömegben. Meglepően gyors, valószínűleg néhány magánál 20-30 évvel fiatalabb egyénnél is gyorsabban fut, ha a piacra és buszra kell menni. Általában hatalmas kabátot, hozzá sapkát visel.


2. A szatyros: jellemzően régi körülbelül 10-15 éves vastag nejlonszatyorral közlekedik. Számára a szatyor érték, bárhol is kap egyet soha nem dobja el. A szatyor mellett néha válltáskát is hord, bár nem jellemző. Rendszerint normális, nem tolakszik. Általában egyedül jár és a szatyorban mindig van egy imakönyv vagy egy szentkép.


3. Az árus: jellemzően biciklivel vagy valamilyen kocsival, esetleg kosárral lehet látni, bár a kosaras alfaj elég ritka. Piacok környékén az előfordulási valószínűsége nagyon magas, illetve buszpályaudvarok közelében. Gyakran beszélget társaival és hordja, viszi a pletykákat. A leginformáltabb a helyi viszonyokról és jellemzően ráérős. Gyakran kendő van a fején és kérésre bármi zöldséget beszerez. Még a bőre alatt is tojás van, vagy virág.


4. Az óbégatós: jellemzően falusi kocsmákban, illetve kisebb városokban fordul elő. Szinte mindig biciklivel látható. Ez arra szolgál, hogy a kocsmából hazamenet ne dőljön el. Mivel néha nehéz a korát megtippelni, ezért gyakran keverednek munkanélküli középkorúakkal. Szinte mindig kisfröccs és ennek nagyobb változatai vannak a kezében. Fogak elvétve találhatók a szájában. Enyhe borosta és micisapka, idősebbeknél kucsma a jellemző. Kizárólag munkásruhában, bakancsban, illetve gumicsizmában mutatkoznak. Kedvenc  testtartása a könyöklés és a támaszkodás. Nevét az alkoholmennyiség elfogyasztása miatti hangjáról kapta.


5. Az akciós: újabban kialakult fajta. Megtalálható mindenféle bevásárlóhelyen. Jellemzően cetlivel vagy prospektussal jár, amin be van keretezve, hogy mit kell vennie. Ha akció van valahol a városban ő tud róla. 2 Ft miatt képes az egész várost bejárni. Nagyobb leárazások esetén tömegével gyűlnek össze és képesek egymással harcolni is. Ilyenkor néha keverednek a szatyros és a kerekeskocsis fajtársaikkal. 


6. A botos: mindkét nem képviselői alkotják e fajt. Gyakran lassított felvételt meghazudtoló sebességgel közlekednek az utakon, kereszteződésekben 0,3 m/s-nál nem tudnak gyorsabban haladni. Busz közeledtével a sebességük exponenciálisan nő és gyakorlatilag nem ismernek lehetetlent ilyenkor. Elérve céljukat, ismét átváltanak szokásos tempójukba és vadul helyet keresnek maguknak. A bot arra való, hogy helyet csináljanak maguknak, ami általában szokott is sikerülni. Arcukon mindig fájdalom látszik, kivéve, ha a postás hozza a nyugdíjat vagy az unokák megérkeznek.


7. A sütős: Nevét onnan kapta, hogy folyton étellel foglalkozik. Általában már hajnalban fent van és ilyenkor kezdi készíteni az ebédet. Gyorsan megtisztít egy bio baromfit és ebédre 6 fogásos menüt állít össze 3 féle süteménnyel. Folyton mozgásban van, ha éppen nem süt, akkor is előkészít. Testméretei jellemzően az ételek változatosságával és méretével arányban állnak.


Megjegyzés: gyakran keverednek a fajták, így néha nehéz őket megkülönböztetni. Csak avatott szemek tudják a fajtákat pontosan belőni.

A bejegyzés trackback címe:

https://uccu.blog.hu/api/trackback/id/tr931783187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása